Recenziile Pisicii Negre

Sarea pământului. Sau când filmul bate viața.

Trebuie să încep cu asta: mergeți la cinema! Vedeți filme ȘI la cinematograf. Și nu neapărat la alea din mall. Biletele sunt mai ieftine la Cinema Studio sau Cinema Europa (la astea am fost eu) și astfel susțineți cinematografele care stau să se închidă de la o zi la alta din lipsa spectatorilor. Ar fi păcat!

Săptămâna trecută am fost la Cinema Europa (Moșilor 127) să văd Sarea pământului, la recomandarea Sorinei care a susținut că trebuie să-l văd. Și da, a avut perfectă dreptate! Vizionarea acestei producții este un real câștig pentru fiecare om ce-l privește.

le sel de la terre sarea pamantului

Filmul ăsta bate viața. Așa am simțit. Așa l-am trăit. Am fost personaj, am fost narator. Uimită la început, pentru ca mai apoi să fiu cu adevărat revoltată și îngrijorată, în același timp. Oamenii sunt sarea pământului. Veți înțelege mult mai bine dacă veți vedea filmul. La final, am plecat cu zâmbetul pe buze. 🙂

Le Sel de la terre / Sarea pamântului este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, vazut prin ochii a doi regizori: Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, care în ultimele calatorii l-a si însotit pe tatal sau, ca sa afle motivele pentru care acesta a fost mai mult plecat de-acasa, si Wim Wenders, celebrul regizor german triplu nominalizat la Oscar pentru filmele sale documentare, el însusi fotograf si mare admirator al operelor lui Salgado.

Interviurile cu artistul au avut loc în Paris. Locatiile din care provin înregistrarile video si o parte din fotografii sunt: tribul Yali din Yalimo, Papua (Indonezia), Wrangel Island (Rusia), orasul de bastina al fotografului, Aimores, Minas Gereis (Brazilia), Vitoria, Espirito Santo (Brazilia) si tribul Zo’é din Para (Brazilia). (sursa)

Sebastião Salgado a fost un om deosebit. Care a răzbit prin încercările vremii și a reușit să realizeze fotografii de excepție. Cu o voce pătrunzătoare, de un calm aproape nefiresc, Salgado îți transmite stări prin fiecare cuvânt. Îl simți, îl asculți, te ține treaz. Pe mine m-a trezit. Am conștientizat cât de mare este lumea și, totuși, cât de mică. La fel și oamenii. Cel mai important lucru l-am aflat abia la final, vă las să-l descoperiți singuri. Vă spun doar că viața poate fi un ciclu complet și că absolut niciun vis nu este prea îndrăzneț atunci când îți dorești cu adevărat. 🙂

recenzii opn

Recomand cu toată căldura răcoarea și înghețățimea de care sunt capabilă! Uitați-vă la film și spuneți și altora despre el! Este o lecție.

Comments

comments

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: