SuperBlog

Despre Școala de bani sau cum poți ajunge la independența financiară mult visată

Ți-ai pus vreodată întrebarea: Ce aș putea să fac pentru a începe să economisesc? Cum aș putea să-mi administrez bugetul personal astfel încât, la finalul fiecărei luni, să rămân cu ceva bani în pușculiță sau în contul de economiiNu este ciudat că, deși suntem conștienți că banii sunt un aspect important al vieții noastre, nu ne-am gândit niciodată la un curs de educație financiară?

Școala de bani, un program gratuit de educație financiară

Toate studiile realizate în ultimii doi ani, indiferent de sursă, arată că românii se află pe ultimul loc (din 127 de țări) la educație financiară în Europa. În acest sens, BCR a înființat un program denumit sugestiv Școala de bani, desfășurat în perioada august – octombrie 2018, în peste 100 de sucursale bancare.

Programul va merge (înainte) prin țară cu Școala de bani pe roți.

În ultimii doi ani, cei peste 1.000 de angajați ai BCR care au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară, au reușit să ofere astfel de cursuri către aproximativ 70.000 de români, din care 30.000 de adulți și 40.000 de copii și tineri.

Tot statisticile ne-au arătat faptul că tinerii de azi au început să economisească încă de la vârsta de patru ani (unii dintre ei), spre deosebire de cei născuți înainte de ’89, care au început să pună bani deoparte abia în liceu sau în timpul facultății.

Cum îți realizezi propriul tău buget personal?

În numai trei pași simpli, parcurgi drumul de la oare îmi ajung banii până la salariul următor la ia să vedem cât am pus deoparte luna asta.

  1. Calcularea venitului lunar – adună toate sumele de bani de care beneficiezi într-o lună (salariu, sporuri, bani de la părinți, chirii etc.).
  2. Calcularea cheltuielilor lunare – fă o listă cu toate cheltuielile fixe (chirie, facturi etc.) și variabile (alimente, îmbrăcăminte, transport, excursii etc.) pe care le ai într-o lună. Nu uita să iei în calcul și cheltuielile periodice.
  3. Analiza bugetului și urmărirea situației financiare – calculează diferența dintre venituri și cheltuieli. Dacă ai un deficit (cheltuielile depășesc veniturile), atunci va trebui să revizuiești primele două etape (fie încerci să realizezi venituri mai mari, fie reduci din cheltuieli). În acest mod, ai control absolut asupra bugetului tău.

După ce ți-ai întocmit bugetul personal, este timpul să treci la economisire.

Cum realizezi acest lucru? În primul rând, te gândești bine la ce anume te motivează să începi să economisești. Următorul pas înseamnă stabilirea obiectivului (de exemplu, nevoi individuale, urgențe sau anumite oportunități ce s-ar putea ivi în viitor), suma de care ai nevoie pentru îndeplinirea lui și timpul în care poți strânge acești bani.

Imediat ce ți-ai setat aceste aspecte, în funcție de timpul necesar atingerii obiectivului ales de tine, va trebui să îți realizezi un plan pe termen scurt, mediu sau lung.

Visele prind contur atunci economisești lunar pentru ele.

Dacă te gândești să îți deschizi propriul business, atunci poți ține cont de aceste sfaturi.

Iată câteva situații în care te poți afla:

  1. Ai ideea, ai planul de afaceri, ai banii. În acest caz, îți doresc succes. Ești un fericit.
  2. Ai ideea, ai planul de afaceri, dar nu ai banii.

În acest caz, te poți orienta către Start-Up Nation, un program național de suport oferit I.M.M.-urilor în accesarea fondurilor nerambursabile.

Pe lângă fondurile europene disponibile pentru afacerile mici și mijlocii, ar mai fi și posibilitatea creării unui crowdfunding (online), un mod eficient de a atrage finanțare pentru proiectul tău – bani oferiți de prieteni, de apropiați, sau chiar din partea necunoscuților, care cred în ideea ta. Pe lângă avantajul că pornești la drum fără să te îndatorezi, ai posibilitatea să descoperi viitori clienți.

Mai există și varianta unui credit bancar, dar îți recomand să te informezi cu atenție înainte să faci acest pas și să te asiguri că aceasta este cea mai bună opțiune pentru tine.

Indiferent de situația în care te-ai regăsit mai sus, trebuie să ții cont de un aspect esențial pentru o afacere aflată la început: găsirea unui mentor în domeniul în care vrei să activezi. El te va ajuta cu sfaturi, încurajări, cu know-how, relații și, bineînțeles, networking.

Și? Tu cum sărbătorești Ziua Mondială a Economisirii?


#Proba6 SuperBlog | Pași pentru a deveni independent financiarȘcoala de bani by BCR

Comments

comments

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!