Recenziile Pisicii Negre

Filmul Arrival și Brâncuși – tu vezi legătura?

Aseară am avut o vizionare de presă a filmului ArrivalPrimul contact, la Grand Cinema Băneasa. Forfota cea de toate zilele, ploaia lui noiembrie, toate minunate. Uitându-mă la nume, parcă filmul ăsta a mers vizionat în apropiere de aeroport. :)) Știi tu.. Arrivals.. Sosiri.. Mă bucur că știai deja, dar am zis pentru cei care nu prinseseră gluma. :))

arrival-brancusi-recenzie-3

Arrival – SF cap-coadă, cu inserții de sentimente

Acțiunea se învârte în jurul uneia dintre cele 12 nave ce au aterizat pe meridianele Pământului. Louise Banks, o expertă în lingvistică, este implicată în deslușirea unor enigme ce plutesc în jurul acestor obiecte zburătoare neidentificate – De ce au venit? Ce intenții au? Personajul principal are la dispoziție 2 zile să înțeleagă limbajul celor veniți din altă lume și să salveze omenirea. Să fie, oare, vorba despre un război între extratereștri și pământeni, sau este aceasta o șansă de a cunoaște noi forme de viață/inteligență?

Sinceră să fiu, mă așteptam să le văd moacele omuleților verzi, ăia cu ochii mari și degete extrem de lungi. Dar a fost mai bine decât atât. Cum o fo’? No, mereți de vedeți filmul. 😀 Și tot sincer vă zic că am dormit vreo 10 minute în timpul filmului (mâncasem, era cald și bine în sală), dar am prins firul repede când m-am dezmeticit. :”> Așa că, atunci când cei doi protagoniști au început să perceapă un anume cod al limbajului extratereștrilor, m-am prins că urmează ceva fain. Și a cam fost!

arrival-brancusi-recenzie-2

Mie nu-mi plac filmele SF și chiar mă gândeam în timpul filmului: băi, dar de ce nu mă uit la genul ăsta de filme? Ei bine, nu am găsit un răspuns sigur, dar cred că are legătură cu faptul că nu-mi plac aberațiile. :)) No offense, dar eu sunt Toma Necredinciosul, nu merg pe sistemul Crede și nu cerceta. Chestiuțele acelea sunt imaginația cuiva, știi? Și eu am imaginație – o mai ia pe câmpii când sunt obosită – dar nu chinui pe nimeni cu ozeneurile din capul meu. :)) În fine, ideea era că nu mă uit la filme SF și nu pot să compar, dar pot spune că mi s-a părut o abordare nouă a subiectului. Aveam impresia că știu ce se va întâmpla, dar a fost cam 0 (zero) predictibilitate. Ceea ce este un plus. 😀

Legătura dintre Arrival și Brâncuși

Se pare că străinii sunt din ce în ce mai fascinați de marii români și nu se sfiesc să o arate. Navele astea aterizate pe pământ aveau o formă de o asemănare izbitoare cu Pasărea măiastră, sculptura lui Constantin Brâncuși.

arrival-brancusi-recenzie-6
Afiș Arrival
„Pasăre în văzduh” - Constantin Brâncuși Sursa: Q Magazine
„Pasăre în văzduh” – Constantin Brâncuși
Sursa: Q Magazine

Toate aceste sculpturi semnate de Brâncuși au fost inspirate de zborul păsărilor, o temă ce a ocupat un loc important în opera acestuia, simbolizând astfel aspirația spre cer, infinit, veșnicie, înălțarea în spațiul în care materia își pierde greutatea, unde forța gravitațională este nulă. Adică acolo unde omul ar fi perfect. Iar filmul prezintă, cumva, un caz asemănător – omul înzestrat cu ceva puteri din altă lume poate tinde către perfecțiune. Măcar a clipei. În legătură cu asta, am reținut o replică:

  • Dacă ai putea da timpul înapoi, să o poți lua de la început, ce ai schimba?
  • Poate aș spune mai des ce simt.

Pot merge până într-acolo încât să văd o oareșce asemănare a semnificațiilor obiectelor de forma unei păsări în văzduh. Iată ce spunea Brâncuși:

„Dacă lucrul pe care îl faci nu se leagă de necesitatea absolută a evoluției, e inutil și dăunător.“

Ha. Păi, nu asta se întrebau ei la începutul filmului? Nu e aceasta intriga? Să fie vorba de război interstelar sau o evoluție?

Cât despre versiunea finală a Păsării Măiastre…arrival-brancusi-pasarea maiastra

„Iată Pasărea Măiastră

cum își desface aripile în noaptea albastră..

Și de la mine pare că zboară către Tine

Iar de la Tine pare că zboară către mine

Însă ea…

Este suspendată atât de frumos ..

Deasupra Eternității.”

(Constantin Brâncuși)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: