Recenziile Pisicii Negre

Mr. Nobody. Un film nemuritor despre ultimul muritor..

Voi scrie cu drag această recenzie a filmului Mr. Nobody. Aveam filmul pe lista „de văzut” și abia săptămâna trecută am avut timp să îl văd. Și nu regret niciun minuțel din vizionarea lui. Da, este unul dintre filmele pe care nu trebuie să le ratezi în viața asta.

Mr. Nobody – Un film nemuritor despre ultimul muritor

Personajul principal este Nemo Nobody, așa cum el însuși zice că îl cheamă. Este un bătrân în vârstă de 118 ani, ultimul muritor al planetei, acest lucru fiind și subiectul central al unui reality show transmis în direct la TV. Acesta susține că nu își amintește nimic din ceea ce a trăit, dar, cu ajutorul unei ședințe de hipnoză și prin destăinuirile făcute unui jurnalist, aflăm mai multe posibile amintiri ale bătrânului.

De ce „posibile” amintiri? Pentru că acțiunea filmului este construită pe trei planuri diferite, zic eu:

  • planul în care se află Mr. Nobody și povestește despre viața lui;
  • planul în care, aflat în situația de a alege cu care dintre părinți să rămână, acesta merge cu mama;
  • și, bineînțeles, planul în care acesta rămâne lângă tatăl său.

Ei bine, de aici se leagă un șir întreg de alte întâmplări, alte povești de viață și de dragoste..

Mi-a plăcut foarte mult acest film și pentru că am regăsit foarte multe replici cu tentă filosofică sau chiar cu întrebări esențiale despre ce înseamnă viața, timpul și trecerea noastră pe aici..

Tratează până în miez iubirea (de părinte, copil, adolescent sau, mai ales, de adult) împlinită sau nu.. Vei vedea situații ușor de recunoscut în jurul tău sau chiar în ceea ce ai tu însuți trăit până acum..

„Atât timp cât nu alegi, totul este posibil.”

Timp de două ore am călătorit printre vârste, prin diferite stări, punându-mi fel și fel de întrebări, scoțând câte un aha! atunci când regăseam propriile-mi idei în replicile personajelor, când mi se așezau frumos piesele de puzzle în fața ochilor și totul devenea mai clar. Sau mai.. suspect?

Îmi place să(-mi) pun întrebări, iar astfel de filme mă provoacă. Să gândesc, să trăiesc, să scotocesc prin cele mai ascunse cotloane ale gândirii, dar și ale sufletului meu. Iar asta mă incită. Și-mi menține interesul.

Nici nu e de mirare că Mr. Nobody a fost foarte bine primit de critica de film, fiind premiat cu premiul André Cavens pentru cel mai bun film și cu Premiul Magritte pentru cel mai bun film la întâia gală de decernare a acestor premii¹.

Eu vi-l recomand. Dar, mna, fiecare face cum crede.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: